• Uit de oude voetbaldoos

  In 2013 bestond de in 1928 opgerichte voetbalvereniging Oosterstreek (begonnen als DGS, De Gespierde Spartaan) precies 85 jaar. Dat was een mooi moment om op de site van de club te starten met de rubriek Uit de Oude Voetbaldoos. Daarin worden vanaf nu regelmatig oude fotoโ€™s, krantenartikelen en andere wetenswaardigheden uit de clubgeschiedenis geplaatst. Daarbij kan worden geput uit het rijke archief dat Anne de Vries heeft opgebouwd in de vele jaren dat hij secretaris was van v.v. Oosterstreek. Ook oude fotoโ€™s die anderen in hun bezit hebben, kunnen in die rubriek worden opgenomen.

  In het seizoen 1968/1969 werden de door Harry Knol getrainde B-junioren van v.v. Oosterstreek kampioen. Er was een met 2-1 gewonnen beslissingswedstrijd in Oldeberkoop tegen Oosterwolde B2 voor nodig om een kampioensfeestje te kunnen vieren.

  Staande v.l.n.r. leider Anne de Vries, Jan Hoogenkamp, Bert Lankman, Jan Bakker, Wietse Slager, Renze van der Meer en leider Hannie Vogelzang. Vooraan: Tonnie Hakman, Johan Dammers, Tinus Hoogenkamp, Rudy Groen, Henk Lankman, Geert van Helden, Eize Verra.

  Haanstra Keukens was in 1975 de eerste kledingsponsor van v.v. Oosterstreek.

  Staande v.l.n.r. voorzitter Jan Lankman, Tinus Hoogenkamp, Bert Lankman Wzn., Tonnie Hakman, Geert van Helden, Anne de Vries, Eize Verra, Jan de Vries, trainer/speler Piet van Veen, Wim Veurman. Gehurkt: Theun Horstman, Frans Stuiver, Geert van der Zande, Jan Hoogenkamp, Bert Lankman Jzn., Jan Luchtmeijer.

  Het tweede elftal van Oosterstreek onder leiding van Gerlof van der Wal werd in het seizoen 1975/1976 kampioen en promoveerde naar de res. 3e klas.

  Voorste rij v.l.n.r. Jan Smit, Bert Lankman, Bart Huisman, Lykel Kootstra, Henk Lankman. Midden: Klaas Marks, Theun Horstman, Willie Veldhuizen, Henk Mintjes. Achteraan: Wim Kroon, Ap Veldhuizen, Martie Bakker, Aart Goedhart, Hannie Vogelzang en grensrechter Gerard de Graaf.

  Deze foto werd in 1978 gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van v.v. Oosterstreek. Met letters en cijfers laat de roodwitte voetbaljeugd zien dat de club een halve eeuw bestaat.

  Bovenste rij v.l.n.r. Bert Harmsma, Cor IJben, Andrรฉ Meijer, Albert de Vries, Martin Jonker, Harold Rademakers, Andrรฉ van der Jagt, Gerard Rademakers, Robert Wardenier, Jan van Helden, Willem Post, Ulrik Veldema. Vooraan: Cor Zwier, Henk van Huizen, Jaring Bakker, Bert Slot, Reinout van der Lende, Peter van der Lende.

  Deze foto van Oosterstreek 1 in het seizoen 1981/1982 werd gemaakt na de laatste competitiewedstrijd in Boijl.

  Staand v.l.n.r. trainer Wim Kroon, Geert van der Zande, Johan Dammers, Henk Lankman, Arnold Steenkamp,Tonnie Hakman, Frank Kersten, Wim Veurman en grensrechter Jan Luchtmeijer. Gehurkt: Anne de Vries, Geert van Helden, Luit van der Helm, Appie Veldhuizen, Klaas Marks, Aart Goedhart.

  Het eerste elftal van Oosterstreek in het seizoen 1982/1983 in gesponsorde shirts van de toen nog bestaande Coรถp. Voorschotbank.

  Achterste rij v.l.n.r. Klaas Marks, Henk van der Duim, Geert van der Zande, Tonnie Hakman, Jaap Horstman, Arnold Steenkamp, Wim Veurman. Vooraan: Chris van Lingen, Luit van der Helm, Eize Verra, Johan van Dalen, Appie Veldhuizen, Gerrie Veldhuizen. ????(Foto: Van Nieuwenhoven/Aanpakken)

  Onder leiding van Jan Smit werd het vrouwenelftal van v.v. Oosterstreek in het seizoen 1988/1989 voor de tweede keer kampioen sinds de oprichting in 1978.

  Staand v.l.n.r. trainer Jan Smit, Alie Luchtmeijer, Tineke Goedhart, Rika de Vries, Daniรซlle Luchtmeijer, Geertje Room, Froukje Wouda, Janke Brouwer, grensrechter Sjaak de Ruiter, Lenie van Wagensveld en oud-trainer en bestuurslid Jan Luchtmeijer. Vooraan: Simone Luchtmeijer, Saskia Room, Greetje van Wagensveld, Antje Bleeker, Jantje Veurman en Tini Jager.??

   

 • Op Friese Velden: ๐——๐—ฒ ๐—ž๐—ฎ๐—บ๐—ฝ๐—ถ๐—ผ๐—ฒ๐—ป: ๐—ข๐—ผ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐˜๐—ฟ๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ (๐Ÿญ๐Ÿต๐Ÿต๐Ÿด)

  ๐——๐—ฒ ๐—ž๐—ฎ๐—บ๐—ฝ๐—ถ๐—ผ๐—ฒ๐—ป: ๐—ข๐—ผ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐˜๐—ฟ๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ (๐Ÿญ๐Ÿต๐Ÿต๐Ÿด)

  door: (Op Friese Velden / FB)

  Zo op het oog een doorsnee kampioensfoto, tegelijkertijd ook een hele speciale. Kampioensfotoโ€™s van Oosterstreek 1, ze zijn er namelijk niet zo heel veel. Deze foto van 1998 is de laatste. Dat er op korte termijn een nieuwe gaat komen lijkt onwaarschijnlijk. Spelerskrapte deed Oosterstreek dit seizoen voor het eerst de krachten bundelen met de eveneens noodlijdende streekgenoot Zandhuizen en hoewel het samenwerkingsteam de eerste competitiewedstrijd keurig omzette in een overwinning, is dat tot op heden de enige driepunter gebleken. Met 4 punten en een doelsaldo van min 45 staat SSA Oosterstreek-Zandhuizen vooralsnog op een vrij uitzichtloze laatste plaats.

  Reden te meer om deze foto te koesteren. Een foto waarvan in 1997 nog niemand vermoedt dat deze een jaar later gemaakt gaat worden. Onder trainer Eppe Jonker uit Jubbega is Oosterstreek dan net op een weinig verheffende negende plaats geรซindigd in de zesde klasse C. Alleen het Drachtster SCS en FC Fochteloo doen het nog minder. Dat na het vertrek van de Jubbegaaster oefenmeester mede-Kompenijsters Johan Rozenberg en Wieger Jonker hun biezen pakken maakt het vooruitzicht voor Oosterstreek, waar de spoeling wat spelers betreft nooit heel dik is, er niet bepaald florissanter op.

  Lang lijkt het er op dat Gerrie Veldhuizen โ€“ de nieuwe man aan het roer โ€“ het met nagenoeg dezelfde selectie zal moeten doen als zijn voorganger, maar op het laatste moment waaien er zowaar drie versterkingen aan, een bijzonderheid in het 550 inwoners tellende dorpje in de Stellingwerven. Tegenover het vertrek van de twee Jubbegaasters staat de komst van Teake Halbersma, afkomstig uit een lager elftal van Leeuwarder Zwaluwen en van buur Zandhuizen vraagt de robuuste Andrรฉ Wesselink overschrijving aan. Ook komt jongeling Jos van der Helm van Olyphia de gelederen versterken. Een talent waar Oosterstreek veel plezier van zal beleven, maar wat wellicht de grootste aanwinst is voor Veldhuizen en consorten is dat Jack Jongebloed weer volledig speelklaar is.

  Jack Jongebloed โ€“ die in later jaren nog 12 jaar als wethouder zal fungeren voor de gemeente Weststellingwerf โ€“ heeft al in de tachtiger jaren furore gemaakt op de noordelijke amateurvelden als vaardig goalgetter van veel hoger spelende clubs zoals Olyphia, Steenwijk en Steenwijkerwold. Door blessures kende zijn voetballoopbaan hierna een grillig verloop maar inmiddels, bijna 35 jaar oud, kan hij weer volledig ingezet worden. Voor nieuwe trainer Gerrie Veldhuizen, die Jongebloed dikwijls als verlengstuk gebruikt, scheelt dat een slok op de borrel.

  Al direct wordt duidelijk dat er geen maat staat op Oosterstreek. De overwinningen volgen elkaar in rap tempo op en wat vooral opvalt is de scoringsdrift van spits Adriaan Brak. Het ene na het andere doelpunt komt er van zijn voet. Nog voor de winterstop is aangebroken staan er 17 treffers achter Brak zijn naam, tiener Jos van der Helm doet het met 13 doelpunten niet veel minder. Halverwege de competitie is het niet eens de vraag meer of, maar wanneer Oosterstreek kampioen gaat worden. In december 1997 bedraagt de voorsprong op achtervolger Kuinre al 9 punten.

   

  Die marge komt nimmer in gevaar, te meer omdat datzelfde Kuinre direct na de seizoensonderbreking met 3-1 wordt verslagen op de net vernieuwde Klaverweide. Uiteindelijk kan al op 19 april 1998 โ€“ vier volledige speelronden voor het einde van de competitie โ€“ na een overwinning in Kraggenburg de kampioensvlag in top. Een prachtig succes en dat in het jaar waarin het 70-jarig jubileum wordt gevierd! Na twee seizoenen heeft Oosterstreek de voetbalkelder weer verlaten, maar het zal maar voor even zijn. Een treetje hoger gaat het al direct in de eerste wedstrijd mis. De 1-2 nederlaag tegen BEW is nog te verteren. Het uitvallen van Jack Jongebloed daarentegen doet veel meer pijn, zeker als de spelmaker kort daarna op doktersadvies de voetbalschoenen definitief aan de wilgen moet hangen. Dat Jos van der Helm vanwege een stage naar de VS vertrekt helpt ook niet. Met 2 winstpartijen in 22 wedstrijden moet Oosterstreek direct weer de gang naar de zesde klasse maken.

  Hoewel er sindsdien door Oosterstreek 1 geen kampioenschappen meer zijn gevierd, vallen na de eeuwwisseling lange tijd best aardige resultaten te noteren. Nog driemaal vinden de roodhemden de weg omhoog. Toch wordt al voor de Coronajaren aanbreken duidelijk dat het een steeds lastiger opgave wordt voor de kleine vereniging om zelfstandig de broek op te houden. In 2019 gaat Oosterstreek een jeugdsamenwerking aan met Olyphia, Zandhuizen en Sport Vereent. Vandaag de dag komt de jeugd uit Oosterstreek uit in het geelzwarte shirt van VIDOSA, wat staat voor vier dorpen samen: Noordwolde, Oosterstreek, Zandhuizen en Oldeberkoop. Lang lijkt het erop dat het een samenwerking is die over de volledige 4 verenigingen uitgerold gaat worden, maar twee maanden geleden kwam een fusiecommissie met de conclusie dat voor een dergelijke megafusie nog te veel struikelblokken zijn.

  Of Oosterstreek over 4 jaar op eigen benen het 100-jarig jubileum kan vieren? De tijd zal het lerenโ€ฆ

  Op de foto het succesvolle gezelschap van 1998. Boven, van links naar rechts: Bert Lankman (elftalleider), Andrรฉ Wesselink, Michel Haas, Jack Jongebloed, Adriaan Brak, Maikel Tolman, Gerrie Veldhuizen (hoofdtrainer) en Jaap Brouwer (grensrechter).

  Midden, van links naar rechts: Taeke Halbersma, Titus van Veen, Klaas Snijder, Jos van der Helm, Gijs Hijlkema en Martin Postma.

  Onder, van links naar rechts: Johannes Brouwer, Tjim Lem, Peter Nijboer, Paul Hoek en Edwin Brouwer